PMC Zuid West Nederland

Een persoonlijke aanpak staat bij ons altijd centraal!

Osteopathie

Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een behandelmethode waarbij het optimaliseren van de gezondheid centraal staat. Deze manier van behandelen legt de nadruk op het feit dat ons lichaam een zelf hersteld vermogen heeft. Voor dit zelf herstellende vermogen is de beweeglijkheid van ons gehele lichaam belangrijk. Elke structuur in ons lichaam heeft een bepaalde beweeglijkheid nodig om optimaal te kunnen functioneren. Mocht deze beweeglijkheid verstoord raken, kan dit (pijn) klachten veroorzaken. De (pijn) klacht kan zich uiten op de plek waar het bewegingsverlies zit, maar ook op andere locaties in het lichaam die daarmee een relatie hebben.

Binnen de osteopathie wordt er rekening gehouden met drie verschillende systemen waar dit bewegingsverlies kan optreden:

  • Het bewegingsapparaat: hierbij moet gedacht worden aan onze spieren en gewrichten.
  • Het orgaansysteem: denk hierbij aan de glijvlakken die organen met elkaar hebben of met het bewegingsapparaat.
  • Systeem tussen de schedel, het wervelkanaal en het heiligbeen.

Deze systemen worden altijd alle drie meegenomen, omdat de osteopathie de mens als één geheel benaderd. Alle verschillende structuren in ons lichaam kunnen alleen optimaal functioneren als de mobiliteit van alle systemen goed is.

Met behulp van kennis van het menselijk lichaam zal tijdens het onderzoek de klacht zo breed mogelijk in het osteopathische perspectief worden geplaatst. Niet alleen de symptomen waar u last van heeft staan hier centraal, maar ook de oorzakelijke factoren van uw (pijn) klacht. Vanuit dit perspectief kunnen tijdens de behandeling lichaamsregio’s meegenomen worden die op het eerste gezicht niet direct met de (pijn) klacht te maken hebben, maar wel een belangrijke rol spelen in het veroorzaken of onderhouden ervan. Tijdens de behandeling zal de osteopaat het bewegingsverlies in de verschillende systemen verbeteren. Met het verhelpen van de verstoorde beweeglijkheid wil de osteopaat een voorwaarde scheppen voor een optimaal herstel van uw (pijn) klacht. Zo probeert de osteopathie uw gezondheid te optimaliseren.

Niet alleen je klacht maar jij als geheel staat centraal

Gezondheid is beweging. Alles in het lichaam heeft beweging nodig om goed te kunnen functioneren. Een osteopaat is getraind om bewegingsverlies te voelen en te bepalen of dit in relatie staat tot je klachten. De osteopaat neemt de tijd om goed naar je te luisteren en om je lichaam te onderzoeken. Daarnaast zal je zien dat je veel leert over de achtergronden van je klachten en wat je zelf kunt doen om je gezondheid te verbeteren.

Voor wie is osteopathie?

Het is in principe voor iedereen mogelijk om een behandeling bij de osteopaat aan te gaan. Dit kan variëren tot spier- en gewrichtsklachten, maar bijvoorbeeld ook spijsverteringsklachten. Pas na het osteopatisch onderzoek is duidelijk in welke mate osteopathie kan helpen en hoe de aard van de behandeling zal zijn. Tijdens uw eerste afspraak heeft u een gesprek met de osteopaat over uw klachten en leefgewoontes, waarna zij u uitgebreid onderzoekt. U krijgt meteen te horen of osteopathie geschikt is voor u en welk behandelplan op u van toepassing is.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Na twee tot drie behandelingen moet er zeker verbetering zijn. Bij hardnekkige klachten zal volledig herstel langer op zich laten wachten en zullen er dus meerdere behandelingen nodig zijn. De periode tussen de behandelingen kan variëren van één week tot twee maanden. Het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

Verwijzing en vergoeding

Osteopathie is direct toegankelijk en je hebt geen verwijzing nodig van een (huis)arts om een afspraak te maken. Osteopathie wordt door bijna alle zorgverzekeraars vergoed onder de noemer alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de zorgverzekering met een aanvullende dekking. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing. De osteopaat van PMC Zuid West Nederland voldoet aan de voorwaarden van de zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor vergoeding. Het afgesloten aanvullende pakket bij de zorgverzekering bepaalt de mate van vergoeding, het vergoedingspercentage en het eventuele daglimiet/limiet per behandeling (in euro’s) dat kan gelden.

Tarief

Het tarief voor een standaard consult osteopathie is €90 (60 minuten); een kort consult osteopathie kost €55 (30 minuten).

Betaling en declaratie

De betaling van uw consult osteopathie dient u direct na afloop per pin te voldoen aan de balie bij het secretariaat. U ontvangt een nota welke u zelf kunt indienen bij uw zorgverzekeraar.

Maak een afspraak

Wilt u een afspraak maken voor osteopathie, kunt u bellen naar 088-7067960. U kunt hiervoor terecht bij osteopaat Evi van Hooij, werkzaam op de locatie Roosendaal.

Afmelden osteopathie

Bent u onverhoopt verhinderd dan kunt u dit uiterlijk 24 uur voorafgaand aan uw afspraak kenbaar maken. Indien uw afspraak te laat wordt afgemeld zijn wij genoodzaakt de gereserveerde tijd bij u in rekening te brengen.