Bewegen tijdens kanker – PMC Zuid West Nederland – Roosendaal

PMC Zuid West Nederland

Een persoonlijke aanpak staat bij ons altijd centraal!

Bewegen tijdens kanker

Bewegen tijdens behandeling voor kanker

De behandeling van kanker, in het bijzonder chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en/of conditieverlies. Klachten zoals deze kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, veranderd functioneren, afgenomen eetlust, verandering van gewicht of verminderde deelname aan het arbeidsproces. Kankergerelateerde vermoeidheid is een van de grootste problemen welke mensen kan beperken. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat veel rusten geen positieve invloed heeft op deze vermoeidheid. Bewegen heeft juist wél een positief effect.

Waarom bewegen tijdens de behandeling?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bewegen u weerbaarder maakt om kanker en chemotherapie beter te doorstaan en sneller te herstellen. Verder zijn er sterke aanwijzingen dat fysieke training er voor kan zorgen dat u zich minder vermoeid en misselijk kunt voelen en dat u de behandelingen langer kunt volhouden. Er zijn geen algemene medische redenen om terughoudend te zijn met fysieke training tijdens de behandeling voor kanker.

Trainingsprogramma op maat

De vorm en intensiteit van de training wordt in overleg met u vastgesteld, daarbij houden we rekening met uw huidige activiteitenpatroon, voorkeuren en mogelijkheden en de te verwachten bijwerkingen van uw behandeling.

Het programma start met een uitgebreide intake bij de fysiotherapeut om uw fysieke conditie  in kaart te brengen. Daarna krijgt u een bewegingsprogramma voor u op maat gemaakt. De belangrijkste doelstellingen zijn het verbeteren van uw algehele conditie, optimaliseren van de functie van de nek/schoudergordel en lage rug/bekkenregio en uw persoonlijke wensen.

Tevens wordt u de mogelijkheid geboden om werkgerelateerde activiteiten te trainen.

Duur trainingsprogramma

Het bewegingsprogramma loopt gedurende het traject dat u chemotherapie en/of radiotherapie toegediend krijgt en bestaat uit twee bijeenkomsten per week. De begeleiding wordt gedaan door een gespecialiseerd fysiotherapeut. De training vindt plaats in kleine groepen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot individuele afspraken bij de diëtiste, ergotherapeut of medisch maatschappelijk werk.

Voordelen trainen

Wist u dat lichamelijke activiteit:

 • het aantal bijwerkingen van de behandeling kan verminderen?
 • kan helpen om na de behandeling weer sneller op krachten te komen?
 • kan helpen om u minder vermoeid te voelen tijdens de behandeling?
 • uw zelfvertrouwen kan vergroten en uw concentratie kan verbeteren?
 • kan helpen om beter te slapen?
 • Vergoeding

  Dit onderdeel van het bewegingsprogramma maakt geen deel uit van het multidisciplinaire revalidatieprogramma oncologische revalidatie. U wordt de mogelijkheid geboden dit traject te starten vanuit uw aanvullende verzekering.

  Aanmelding

  Uw medisch specialist, oncologie verpleegkundige of behandelend fysiotherapeut kan u doorverwijzen en aanmelden voor het trainingsprogramma. Voor een intake kunt u contact opnemen met het secretariaat van PMC Zuid West Nederland.

  Wij bieden dit programma aan op de locatie in Roosendaal en wordt uitgevoerd door Dymph Hoffmans.