Neurologische fysiotherapie – PMC Zuid West Nederland – Roosendaal

PMC Zuid West Nederland

Een persoonlijke aanpak staat bij ons altijd centraal!

Neurologische fysiotherapie

Neurorevalidatie: herstel je bewegingsvrijheid en vitaliteit

Neurologische fysiotherapie, ook bekend als neurorevalidatie, is een gespecialiseerd vakgebied binnen de fysiotherapie dat zich richt op de behandeling van patiënten met neurologische aandoeningen. Dit omvat aandoeningen van de hersenen, het ruggenmerg, het zenuwstelsel en de overgang tussen spier en zenuw.

Voor welke aandoeningen is neurorevalidatie geschikt?

Binnen de neurologische fysiotherapie maken we onderscheid tussen:

  1. Niet-progressieve aandoeningen: dit zijn aandoeningen waarbij functioneel herstel verwacht wordt. Hier ligt de focus op het opnieuw aanleren van functies en vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn revalidatie na een beroerte (CVA), hersentrauma’s en incomplete dwarslaesies.
  2. Progressieve aandoeningen: dit zijn aandoeningen waarbij het behouden van functies en vaardigheden of het aanleren van compensatietechnieken essentieel is. Hieronder vallen aandoeningen als de ziekte van Parkinson, dementie, multiple sclerose (MS), amyotrofe laterale sclerose (ALS), hersentumoren (afhankelijk van de behandelfase) en de chronische fase na een beroerte.

Wat kan neurorevalidatie voor u betekenen?

Neurorevalidatie wordt uitgevoerd door gespecialiseerde fysiotherapeuten, op verwijzing van een neuroloog, revalidatiearts of huisarts. Tijdens de intake bespreken we uw specifieke hulpvraag en voeren we een lichamelijk onderzoek uit, zodat we een op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat u uw dagelijks leven kunt voortzetten binnen uw nieuwe mogelijkheden. Behandelingen kunnen zowel in onze praktijk als bij u thuis plaatsvinden.

Tijdens het behandeltraject streven we ernaar uw zelfstandigheid te vergroten. U leert nieuwe vaardigheden, zoals (trap)lopen, opstaan uit een stoel of draaien in bed. Als volledig herstel niet mogelijk is, zoeken we naar alternatieve methoden om uw doelen te bereiken.

Samen op weg naar succes

Bij neurorevalidatie geloven we in samenwerking met onze patiënten en hun families. We stellen samen realistische doelen en ontwikkelen een persoonlijk revalidatieplan. Of u nu aan het begin van uw revalidatie staat of al verder gevorderd bent, onze fysiotherapeuten zijn er om u te ondersteunen op weg naar een actiever en vitaler leven.

Wordt neurorevalidatie vergoed vanuit de zorgverzekering?

Bij centraal neurologische aandoeningen wordt behandeling vergoed vanuit de basisverzekering (vanaf de 21e behandeling). De eerste 20 behandelingen vallen onder de aanvullende verzekering. Indien u geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie heeft, zijn de kosten voor eigen rekening (indien uw aanvullende verzekering minder dan 20 behandelingen dekt). Een verwijzing van de huisarts of specialist is noodzakelijk.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie of om een afspraak te maken bij onze gespecialiseerde fysiotherapeuten, Lien Verbiest of Tessa Janssens-Huijsmans. Zij zijn beiden werkzaam op de locatie Bergen op Zoom.

Laten we samen werken aan het herwinnen van uw bewegingsvrijheid en vitaliteit!