Fysiotherapie bij duizeligheid
Wat is duizeligheid?
Normaal gesproken krijgt ieder mens voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en over de positie van het lichaam. Die informatie is afkomstig van de volgende deelsystemen:
- Het evenwichtsorgaan: dit orgaan is gelegen in het binnenoor en is gevoelig voor alle bewegingen van het hoofd, de snelheid waarmee wij bewegen en de stand van ons hoofd ten opzichte van de zwaartekracht.
- De ogen: hierdoor krijgen we informatie waar de horizon is en dus waar de zwaartekracht zich bevindt. Daarom is het moeilijker om de balans te bewaren tijdens lopen of stilstaan als de ogen gesloten zijn.
- Spiergevoel: onze spieren kunnen ‘voelen’ hoeveel onze gewrichten belast worden. Onze nek- en beenspieren zijn hierbij het meest actief om ons evenwicht en balans in de ruimte te bewaren.
Als de hersenen de informatie uit de deelsystemen niet of verkeerd interpreteren, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Ieder deelsysteem kan duizeligheid en/of evenwichtsklachten veroorzaken. In het algemeen wordt onder duizeligheid verstaan: het gevoel dat wordt beleefd als de relatie tot de ruimtelijke omgeving verstoord is.
Duizeligheid is medisch gezien een breed begrip. Daarom kan er niet gesproken worden over slechts één soort duizeligheid. Ook zijn er veel mogelijke oorzaken. De meest voorkomende oorzaken van duizeligheid zijn:
- Plotse positieverandering van het hoofd (bv. vooroverbuigen, achterom kijken)
- Een verminderde werking van een evenwichtsorgaan door bijvoorbeeld een ontsteking van het evenwichtsorgaan of door een klap tegen het hoofd
- Vestibulaire (evenwichtsorgaan) Migraine
- Hyperventilatie
- Bloeddrukschommelingen (orthostatische hypotensie)
Het komt vaak voor dat nekklachten de aanleiding zijn voor het ontstaan van duizeligheid. Een veelvuldig onderkende klacht is die van draaiduizeligheid, niet te verwarren met de ziekte van Menière.
Kenmerken van draaiduizeligheid
- Het ontstaat acuut
- Klachten ontstaan bij het gaan liggen of bij het overeind komen uit bed
- Je hebt het gevoel dat de wereld om je heen draait
- Je voelt je misselijk, wat soms zelfs ledit tot overgeven
- Je voelt je onzeker
Draaiduizeligheid behandeling
Wij stellen de diagnose BPPD door middel van een zogenaamde kiepproef. Met deze kiepproef laten we je lichaam vanuit een zittende positie snel en plotseling naar achteren bewegen, waarbij je hoofd een bepaalde positie aanneemt. Dit is de Dix-Hallpike test. Soms wordt deze kieptest ook de Epley genoemd. Beiden hebben overeenkomsten, maar de Epley is de behandeling van de draaiduizeligheid. Vaak zijn de klachten binnen enkele behandelingen weg. Met ondersteunende oefeningen voor thuis en de juiste adviezen kun je weer volledig functioneren.
Maak een afspraak
Heeft u duizeligheidsklachten? Maak een afspraak bij één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten: Daniëlle Laros-Boere en Gert-Jan Geuze
Vergoeding
De behandeling voor duizeligheid en draaiduizeligheid valt onder de fysiotherapeutische behandelingen. Als u aanvullend verzekerd bent, worden de kosten vrijwel altijd vergoed door uw ziektekostenverzekering.